Profesyonel çalışma hayatında, 3d tasarım alanında çalışan kişilerin çoğunluğu 3d yazıcının kendileri için kalıcı bir çözüm olması isterler. Teknolojik ilerleme, 3d baskının kullanıldığı sektör sayısı ile birlikte sürekli olarak gelişiyor. Öyleyse, bu teknolojinin uygulanabilirliğinin günümüze kadar belirli mesleklerde nasıl genişlediğini keşfedelim ve bugün gerçekten 3d baskıyı kimlerin kullandığı sorusunu yanıtlamaya çalışalım. Özellikle çocuklar için 3d yazıcı, onların yaratıcılık seviyesini arttırmaya ve geleceğin dünyasına hazırlanmalarına yönelik katkı sağlar.
Ürün Tasarımı
Moda sektöründeki tasarımcıların bazıları 3d yazıcı teknolojisini kullanmaya başlamışlardır. Tasarımcılar reklam amaçlı ürün tanıtımlarını hızlı bir şekilde prototipleme için 3d yazıcıları kullanırlar. Örneğin New Balance ayakkabı firmasının bir ürünü olan Zante Generate ilk üretim aşamalarında 3d yazıcı teknolojisini kullanmıştır. Zante Generate ürününde tasarımcılar, 3d yazıcı teknolojisini kullanarak üründe ilk defa kullanılan özel toz malzeme ile lazer sinterleme teknolojisini kullandılar.
Pazar devlerinin aksine, daha küçük şirketler, moda tasarımcılarına halihazırda moda, ayakkabı ve hatta takı tasarımcıları tarafından kullanılmakta olan ZMorph multitool 3D yazıcı gibi yaratıcı işler için uygun masaüstü tipi yazıcıları tercih eder.
Elektronik sektöründe hiç kimse drone parçalarının 3 boyutlu yazıcılar aracılığı ile basıldığına şaşırmayacaktır.
3d yazıcı teknolojisi çocukların kendi oyuncağını kendisinin tasarlamasına izin verir. Uzaktan kumandalı araba tasarımı, kalemlik tasarımı ya da robot tasarımları çocukların 3d dünyada neler üretip tasarlayabileceklerini gösterecek olan eşsiz örneklerdir.
Çevre ve Mimari
İnşaat yapılarının 3d baskı yoluyla ilerlemesi, neredeyse tümüyle 7 metrelik bir yazıcı tarafından basılan WinSun’un dev villası gibi projelerle daha da belirginleşiyor. Mimarlar, dev baskı ünitelerinden faydalanarak ve sadece 24 saatlik beton yüzeyinin kuruması bekleyerek yeni bir yapı inşa edebiliyorlar.
Mimarlar ayrıca, prototiplerini maketten yapmak yerine 3d yazıcıları kullanarak yapabilirler. Geçmişte, bu tür görselleştirmelerin tamamlanması aylar alabiliyordu.
Çocuklar için ise çevre ve mimari tasarımlarında çevresel etkilerin yüksek olduğu baskılar alınabilir. Resim derslerinde yaptıkları 2 boyutlu görsellere, dış dünyada gördükleri ağaç ve hayvan figürleri ile baskıları sağlanır. Çocuklar burada kendi yeteneklerini keşfedip ona göre tasarımlarını 3d yazıcıdan baskı olarak alabilirler.
Sağlık Sektörü
Yüksek doz ilaçların geleceği, 3d yazıcı teknolojisi sayesinde tam ölçülü olarak üretilebilecektir.Hastanın tam olarak ne kadarlık doz alması gerektiğine ilişkin doktor raporuna göre 3d yazıcılardan ilaç üretilebilecek.
Brezilya’da bir grup doktor ekibi, bir hastanın kanser yüzünden alınan parçanın eş değerini 3d yazıcı ile yeniden bastırabilmişlerdir. Autodesk’in 123D Catch fotogrametri uygulamasını ile Polonya’da bir öğrenci 3d yazıcı kullanarak protez el üretmiştir.
Axial3D, Belçika’dan iki hekim tarafından geliştirilen, cerrahi öncesi tanı tarama platformudur. Hastaların BT ve MRG taramalarından alınan verileri analiz eder ve hızlı bir şekilde 3d baskı alınabilen bir model oluşturur.
Sağlık sektörünün bir diğer alanı da diş tedavisidir. Günümüzde artık uygulanmaya da başlanan diş teli metodu yerine ağız içi görüntü 3d tarayıcılar ile taranmaktadır. Tedavi görecek olan hasta, diş durumunun son haline göre ağız yapısına uygun öngörülebilen diş tedavisi diş hekimi tarafından oluşturulmuş olacaktır. Diş hekimleri, 3d yazıcı kullanılarak ağız durumuna göre diş teli yerine 3d yazıcı çıktısı ağıza yerleştirilip kötü görüntünün önüne geçebilmektedir.
Çocuklar biyoloji dersinde vücudumuzda bulunan organların baskılarını alıp fiziksel olarak karşılıklarını dokunarak daha rahat öğrenebilirler. Kalp, akciğer, karaciğer gibi organların 3d baskılarını alıp vücudumuzdaki yerlerine göre kendileri yerleştirip hangi organın nerede olduğunu rahatlıkla öğrenebilirler.
Otomotiv Endüstrisi
STRATI’nin girişimcileri tamamı 3d yazıcı ile bastırılan araçlarını sembolik olarak Detroit’te sergiledi!
Dünyanın ilk 3d yazıcı kullanılarak üretilen arabası, Local Motors CEO’su tarafından “küçük elektrikli iki koltuklu” olarak geliştirildi. Otomobil endüstrisi için asıl önemi, aşırı düşük maliyetli teknolojide ve karbon elyafı takviyeli plastik gibi kullanılan tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmış olmasıydı. Tüm yapının yazdırılması sadece 44 saat sürüyor ve hiçbir atık ürün bırakmıyor. Elbette, mühendisler henüz arabanın dolgusunu plastiğe taşımadılar, böylece motor, akü ve güç aktarma organları gibi elektrik bileşenleri 3d yazıcı tarafından yazdırılmadı.
Ford, Volvo ve BMW gibi şirketler hızlı prototipleme, AR-GE parçaları ve üretim için teçhizat ve demirbaşlar oluşturmak için 3d baskı kullanıyorlar. Şu anda diğer kamyon üreticileri arasında bu boşluğa öncülük eden Mercedes-Benz, her yıl 100.000’den fazla basılı prototip üretmektedir. Ayrıca otomobiller için müşterilerine yedek parça imkanının 3d yazıcı teknolojisi kullanılarak sağlıyorlar. 3d yazıcı teknolojisi kullanılarak sunulan parçalar arasında yüksek kaliteli plastik kapaklar, ara parçalar, yaylı kapaklar, hava ve kablo kanalları, kelepçeler, montajlar ve kontrol elemanları bulunuyor.
Çocuklar, profesyonel dünyanın yanı sıra kendi model araçlarının baskılarını alıp modelleyebilirler. Gerçek dünyada olan arabaların baskılarını alabilecekleri gibi kendi tasarımları olan araçları da tasarlayıp 3d baskı alabilirler.
Gıda Sektörü
Günümüzde ev yapımı ya da restoranlarda kullanılmak amacıyla 3d yazıcılar gıda sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. 3d yazıcı teknoloji kullanılarak tasarımsal yiyeceklerinizi oluşturabileceğiniz 3d yazıcılardan biri de Foodini’dir.Bu 3d yazıcı hızlı bir şekilde taze ve sağlıklı bir yemek oluşturabilir. Foodini, önümüzdeki beş yıl içinde sadece bir mikrodalga fırın gibi kullanılabilecek bir yenilik ürünüdür. Natural Machines mühendisleri, bu cihazı rakiplerinin cihazlarından daha rahat kullanılabilen ve çok amaçlı ürün yapan bir 3d yazıcı şeklinde oluşturdular.
NASA 3D gıda programının geliştiricilerinden biri olan Anjan Contractor, bugün BeeHex masaüstü robotuyla taze pizzalar hazırlamak için önceki gelişmeleri kullanıyor. ZMorph gibi daha geleneksel masaüstü 3D yazıcılar, çeşitli gıdalarla 3D baskı yapabiliyorlar.
Çocuklar, özellikle de kız çocukları annelerinden gördükleri yemekleri kendileri yapmak isteyebilirler. Özellikle hamur şekillendirmek için kalıp oluşturabilir, eğlenceli tasarımları 3d yazıcıdan baskı olarak alıp onu pastalarında kullanabilirler. Ancak bunu yaparken 3d baskıyı kalıp olarak kullanmak gerekir. Diğer türlü kalıp malzemesi fırına girerse, 3d baskısı alınan ürün erir ve lezzetli pastalarımızı yiyemeyiz.
Müzik Endüstrisi
Dünyanın dört bir yanındaki müzisyenler 3d baskıyı, yüksek kaliteli orijinal enstrümanları elde etmenin ucuz bir yolu olarak kullanıyor.
Çocuklar da kendi yaratıcılıklarına göre gitar, keman gibi telli çalgıların dış kaplamasını 3d yazıcı vasıtasıyla üretebilirler. Geri kalan akort ayarlarını yine kendileri deneyimleyerek yapabilirler. Belki de bu sayede kendilerine özgü bir çalgı aleti tasarlayıp üretebilirler.
Sanat
Çocuklar, küçük yaşlarda özellikle boyama yapmayı severler. Heykel tarzı şeyler 3 boyutlu yazıcıdan çıktı olarak alınıp çocukların bu heykeli boyaması sağlanabilir. Bu şekilde çocukların görsel hafızalarının gelişmesine oldukça fayda sağlanabilir.
3d baskıyı gerçekten kullananların listesi, teknolojinin yenilik aşamasını çoktan geçtiğini açıkça gösteriyor. Hem büyük hem de küçük şirketler, sanatçılar, bilim adamları, tasarımcılar, mühendisler ve mimarlar, özellikle de çocuklar bu teknolojiyi sadece yeni ve farklı bir şeyler denemek için seçmiyor. Atık üretiminden tasarruf sağlanması, basitleştirilmiş üretim süreçleri, geri dönüştürülebilir malzemeler kullanma imkanı, basitlik ve hareketlilik, çevre dostu olma ve ürünlerin sınırsız şekil ve boyutlarından dolayı bunu seçiyorlar.
3d baskı, önceden hayal edilemeyen şeyleri yaratmayı sağlayan bir araç haline geldi.