İlk olarak Google Ventures adıyla tanıdığımız risk sermayesi şirketi, isim değiştirerek sadece GV olarak hayatına devam ediyor. Şirket, Google’ın ana şirketi Alphabet Inc.’in yatırım ve diğer şirketleri finanse etmek işlevlerini üstleniyor. 31 Mart 2009 tarihinde kurulan Google Ventures, 2015 yılından beri GV olarak finansman ve tohum yatırımlarını sürdürüyor.

Google Ventures’ın Hikayesi

GV, Google’ın risk sermayesi ayağı olan Bill Maris tarafından kuruldu. Mevcut durumda yatırım yapılan şirket sayısı 300’den fazla. Start-uplar, farklı alanlarda uzman mühendisler, fizikçiler, bilim insanları, pazarlamacılar ve yatırımcılarla birlikte start-uplara destek vermeyi sürdürüyor. Tüm bu profesyonel ve uzman kişiler, zorlu dünyaya ilk adımı atmaya çalışan genç girişimcilere destek oluyor.

Şirket, Alphabet’in diğer alt dallarından ayrı olarak çalışarak yatırımlarını gerçekleştiriyor. Yapılan bir görüşme Bill Maris’in, çalışacağı kişileri sadece kendisinin seçeceği ve Google’ın stratejik çıkarlarını düşünmeyeceği belirtilmiş. Bu yaklaşım sayesinde şirket, günümüzde $2,4 milyar yönetiyor.

Google Ventures Hangi Alanlara Yatırım Yapıyor?

GV neredeyse her sektörde yatırım yapıyor. Şimdiye kadar yatırım yapılan alanlar şu şekilde listelenebilir:

  • Yaşam bilimleri
  • Sağlık
  • Yapay zeka
  • Robotik
  • Ulaşım ve ulaşım sistemleri
  • Siber güvenlik
  • Tarım

Bunlar şirketin desteklediği sektörlerden sadece bazıları. Ana şirket bir teknoloji şirketi olmasına rağmen, Ventures farklı alanlarda faaliyet göstermeye devam ediyor.

Crunchbase verilerine göre GV, 2017 yılında en çok yatırım yapan şirket konumunda.

Şimdiye Kadar Yatırım Yapılan Şirketler

GV, geniş bir yatırım portföyüne sahip. Farklı kategorilerde yer alan girişimlerden en önemlilerine göz atalım. Her kategori altında onlarca  şirket var. Bu nedenle herkesin duyduğu ve daha popüler olan girişimleri listelemeyi tercih ettik. Aşağıda yer alan şirketlerin bazıları sadece Ventures desteğini alarak kendi başlarına yola devam ederken, bazıları zaman içerisinde Google tarafından satın alındı.

Tüketici Alanı

  • Uber: Türkiye dahil olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde hizmet veren Uber, insanların ulaşım deneyimlerini baştan sona değiştirmeyi amaçlıyor. Kullanıcı dostu mobil uygulama sayesinde sürücüleri ve yolcuları birleştiren bu uygulama, şehirlerin daha erişilebilir olmasına katkıda bulunuyor.
  • Medium: Platform, kullanıcıların istedikleri konuda görüşlerini paylaşabildikleri bir blog platformu. Platformda yer alan algoritmalar sayesinde, ilgi çekici, popüler ve en çok beğenilen içerikleri ön plana çıkıyor.
  • Nest: 2014 yılında Google tarafından satın alınan Nest, bağlı evler yaratmak için yola çıkan bir şirket. Termostat, kamera, görüntülü diyafon gibi ürünleri yenilikçi ve IoT ile bağlı olarak sunan şirket, geleceğin teknolojilerini kullanıcılarla buluşturuyor.

Yaşam Bilimi ve Sağlık

  • Pact Pharma: Bu girişimin amacı, kansere karşı alternatif ve güvenli bir tedavi yöntemi geliştirmek. Amaca yönelik olarak kişinin kendi bağışıklık sistemi kullanılarak kanser hücrelerinin yok edilmesi amaçlanıyor.
  • One Medical: Şirket, sağlık hizmetlerinin ilk aşaması olan temel sağlık hizmetlerine yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedefliyor.
  • Editas: Genom alanında öncü kişiler tarafında kurulan Editas, geleneksel tıbba yeni bir soluk getirecek genom tıbbı üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

Veri ve Yapay Zeka

  • Cloudera: Veri işlemesinin her geçen gün daha fazla önem kazandığı günümüz koşullarında Cloudera farklı ölçeklerdeki işletme ve mağazaların verilerini tek bir yerden analiz etmesine izin veriyor.
  • Farmers: Girişim, çiftçilere ürün yetiştirme, ürün verimliliği ve tarımla ilgili diğer alanlarda yardımcı olmak adına geliştirilmiş gerçek zamanlı veri oluşturma hizmeti. Çiftçiler, bu verilerden faydalanarak süreçlerini ve uygulamalarını iyileştirme imkanı buluyor.
  • Urban Engines: 2016 yılında Google tarafından satın alınan girişim, şehirler ve insanların şehir içi hareketlerini takip etmek için oluşturulmuş bir veri toplama sistemi.

Girişim

  • Slack: Takım üyelerinin tek bir yerden mesajlaşmasına ve haberleşmesine izin veren start-up, aynı zamanda tüm iletişimi tek bir arşivde topluyor.
  • Stripe: Ödeme sistemi olan Stripe, online ve mobil ödemeleri sağlayarak ülkeler arasındaki sınırları kaldırmaya yardımcı oluyor.
  • HubSpot: KOBİ’lere özel pazarlama yazılımı çözümleri sunan HubSpot, online pazarlama çalışmalarına güç vererek potansiyel müşterileri gerçek müşterilere dönüştürmeye yardımcı oluyor.

Robotik ve Donanım

  • Carbon: Bu start-up 3 boyutlu baskı teknolojilerinden destek alarak prototip üretmeyi bir adım öteye taşıyarak 3 boyutlu üretime geçiş imkanı sunuyor.
  • Savioke: Girişim, insanların gündelik yaşamlarını ve iş yaşamlarını kolaylaştırmak için hizmet endüstrisinde çalışacak otonom robotlar geliştiriyor.
  • Creator: Robotik ve restoran hizmetleri alanında deneyimli kişilerin kurduğu bu start-up, iki alanı birleştirerek restoran deneyimini arttırmayı amaçlıyor.

Google Ventures Yatırımlarını Nasıl Seçiyor?

GV yatırım yaparken birkaç kriteri ele alıyor. Aslında temelde diğer risk sermayesi şirketlerine benzer bir yol izleniyor. Büyüme potansiyeli olan küçük ölçekli şirketler ya da start-up şirketler incelemeye alınıyor. İnceleme, Ventures bünyesinde yer alan deneyimli portföy uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor.

Öncelikle tohum aşamasında yatırım yapılıyor. Eğer yatırım sonucunda start-up gelişme potansiyelini korursa daha büyük ölçekli yatırımlar gerçekleşiyor. Bazı durumda Google yatırım yapılan start-upları satın alabiliyor. GV için önemli nokta projelerin hem insanlığa katkı sunması hem de Google teknolojilerine entegre edilebilir olması.

GV’nin yatırım tarzı risk sermayesi şirketi uygulamalarına benziyor. Yani şirket, sadece finansal getiri sağlama potansiyeli olan start-uplara yatırım yapıyor. Stratejik olarak yatırımlar sağlık alanına odaklanıyor. Açıklanan verilere göre GV, dijital sağlık alanında yapılan yatırımlarda birinci sırada yer alıyor.

Bunun yanı sıra Launchpad Accelerator sayesinde Afrika, Asya, Güney Amerika ve Doğu Avrupa ülkelerinde yer alan bazı start-up şirketlere $50.000 ödenek sağlanıyor. Yatırımların bir bölümü hibe ve Google.org tarafından sağlanan sosyal etki odaklı yatırımlar şeklinde gerçekleşiyor.

GV Desing Sprint Nedir?

Design Sprint, pazara yeni bir ürün ya da hizmet sunmak isteyen şirketlerin sınırlı bir zaman diliminde gerçekleştirdiği beş aşamalı bir düşünce süreci. Bu uygulama, GV’de yer alan tasarımcılar tarafından geliştirildi. Günümüzde ise GV başta olmak üzere destek verilen şirketler tarafından kullanılıyor.


Google Design Sprint

Süreç 5 gün süren 5 aşamadan oluşuyor. Her gün bir aşama tamamlanıyor:

Pazartesi – Anlama

Bu aşamada işletme amaçları, kapasiteler ve ihtiyaçlar anlaşılıyor.

Salı – Bölümlere Ayırma/Tasarım

İkinci aşamada sorunlar için olası çözümler tasarlanıyor.

Çarşamba – Karar Verme

Sunulan tüm çözümler değerlendirilerek en uygun çözüm seçiliyor.

Perşembe – Prototip

Seçilen çözüm için prototip geliştiriliyor. Bu aşama aynı zamanda ön uygulama olarak da kabul ediliyor.

Cuma – Uygulama ve Doğrulama

Prototip gerçek kullanıcılara gösteriliyor ve tasarımcılar yeni çözümün işe yaramayan bölümleri hakkında fikir sahibi oluyor.

Bu süreç izlenerek çözümler daha kısa sürede geliştiriliyor. Ayrıca çözümler kullanıcı tarafından doğrulanıyor. Çevik tasarıma izin veren bu süreç, iyi bir iş birliği aracı olarak karşımıza çıkıyor.