Her işlemin dijital para ile gerçekleştirildiği gelecek görüntüsüne zaten hazırsanız, hayal gücünüzü bir kez daha genişletmeniz gerekecek. Blockchain teknolojisinin, kripto-para birimi dışındaki kullanımlarında tükenmeyen bir listesi var. Bu teknoloji entegre edildiğinde dünyamızı en fazla değiştirme potansiyeline sahip onlarca sektör var.

Bitcoin’in popülerliği, blockchain’in finans alanındaki uygulamasını göstermeye yardımcı oldu. Ancak girişimciler daha fazla sektörü dönüştürebileceğine inanıyorlar. Sonuç olarak blockchain’in; şeffaf ve doğrulanabilir bir işlem verisi kaydı için kullanımı oldukça pratik ve sınırsız. Özellikle de merkezi bir denetim gerektirmeyen, merkezi olmayan bir platformda çalışarak dolandırıcılığa karşı dayanıklı hale getirilebilecek bir yapıya sahip.

Şirketler dijital bilgi ekosisteminde daha fazla şeffaflık ve doğruluk sağlamak için blockchain kullandıklarında, altyapıdan kamu politikasına kadar değişen sektörlerde teknoloji konusunda farkındalığı artırabiliyorlar.  Sektörlerin ve dolayısıyla şirketlerin blockchain’in gücünden faydalanabilecekleri en yeni ve yenilikçi yollara bir göz atalım.

Bankacılık

Bankacılık blockchain için sadece bir başlangıç. Makro açıdan bakıldığında, bankalar kritik depolar ve değer aktarma merkezleri olarak görev yaparlar. Sayısallaştırılmış, güvenli ve kırılmaya karşı korumalı bir alan olan blockchain, finansal hizmetler ekosistemine daha fazla doğruluk ve bilgi paylaşımı getirerek aynı işlevi yerine getirebiliyor.

İsviçreli banka UBS ve İngiltere merkezli Barclays, bankacılık sektöründeki bazı aracıların maliyetlerini 20 milyar dolara çıkarabileceğini söylediği ofis işlemlerini hızlandırmanın bir yolu olarak blockchain’i denemeye başladıklarını açıkladı. Mayıs 2019’da Barclays, şirketlerin ödemeleri toplamasına ve dijital faturaları otomatikleştirmesine yardımcı olabilecek Blockchain tabanlı bir B2B ödeme başlangıcı olan Crowdz’a yatırım yaptı.

Sınır ötesi işlemlerin etkinliği konusunda Blockchain şirketi Ripple, Santander ve Western Union gibi finansal kuruluşlarla iş birliğini sürdürmeyi amaç edinmiş. Blockchain startup’ı olan BanQu, Zambiya’daki manyok çiftçilerine yapılan ödemeleri kolaylaştırmak için AB InBev ile birlikte çalışıyor.

BanQu’nun platformu, çiftçilerin ürünlerini tedarik zinciri üzerinden takip ediyor ve ardından banka hesaplarına sahip olmasalar bile çiftçilere cep telefonları üzerinden dijital ödeme yapıyor. JP Morgan, kurumsal hesaplar arasındaki işlemleri kolaylaştırmak için kullanmayı düşündüğü JPM Coin ile de blockchain alanına girmeye hazırlanıyor.

 

Eğitim ve Akademi

Doğası gereği, akademik bilgiler evrensel olarak tanınmalı ve doğrulanabilir olmalıdır. Hem ilköğretim hem de ortaöğretim okullarında ya da üniversitelerde, akademik referansların doğrulanması, büyük ölçüde manuel bir süreç olarak işliyor.

Blockchain çözümlerinin eğitimde kullanılması, doğrulama prosedürlerini kolaylaştırabilir ve böylece aldatıcı içeriklerin önüne geçilebilir. Örneğin Sony Global Education, IBM ile ortaklaşa öğrenci kayıtlarını korumak ve paylaşmak için blockchain kullanan yeni bir eğitim platformu geliştirdi.

10 yıllık bir yazılım geçmişi olan Learning Machine, MIT Media Lab ile birlikte çalışarak Blockchain konusunda akademik kimlik için açık bir altyapı sağlayan Blockcerts araç setini sundu.

Eğitim kuruluşu KnowledgeWorks, blockchain’in ilköğretim okullarında nasıl çalışabileceği üzerine bir rapor yayınladı. Rapor, blockchain teknolojisinin idari işlemleri kolaylaştırmak için nasıl kullanılabileceğini açıklıyor. Raporda açıklanana göre; öğretmenlerin görevlerini daha erişilebilir hale getirmek için öğrenme materyallerini merkezileştirmek, ebeveynlerin deneyimlerini paylaşması için bir ağ oluşturmak ve öğrenimle ilgili verileri depolamak olarak sıralanıyor.

Tedarik Zinciri Yönetimi ve Gıda Sektörü

Tedarik zinciri yönetimi ve gıda sektörü Blockchain’in etkileyeceği sektörlerden birisi ve hatta hali hazırda uygulanan yöntemlerle birlikte geliştirme aşamasında olan birçok uygulama bulunuyor. Lojistik alanında tedarik zincirinin sayısallaştırılmasının olumlu etkileri şu şekilde;

  • Bilgi güvenilirliğini ve süreçleri optimize etmek
  • Ulaşım zamanlarını ve maliyeti optimize etmek
  • Hataları en aza indirmek
  • Ürünlerin kalitesini arttırmak
  • Stok yönetimini geliştirmek

Toplum üzerindeki etkisinin ne kadar büyük olacağı ve özellikle gıda endüstrisinden etkilenen belirli sektörlere yakından baktığımızda bu durum daha belirgin hale geliyor.

Sektörde blockchain çözümlerinin uygulanması, depolama ve nakliye dahil, tüm tedarik zincirini bir üreticiden bir perakendeciye izlenebilir hale getirecek. Bu da gıdanın tazeliğini kanıtlayabilmek, kirlenme olasılığını azaltmak veya en azından böyle bir durumda hesap verilebilirliği sağlamak anlamına gelir.

Tedarik zinciri yönetimi için blockchain tabanlı platformların diğer örnekleri, Jiocoin, SKUChain ve Blockverify’dır. Blockverify özellikle lüks ürünlerde, eczacılık ürünlerinde ve pırlantalarda aldatıcı işlemlere odaklanmıştır.

Sağlık Sektörü

Sağlık hizmetleri, doğru bir değişiklikle, gelecekteki blockchain’in etkileyebileceği ve en büyük etkilerden birine sahip olabilecek, büyük ve komplike yapıya sahip bir sektördür. Standart süreçleri olmayan bir sektör oluşu, kurumlar arası şeffaflık ve hastaların tıbbi geçmişlerine tek başına erişememeleri bile bugünün sağlık hizmetini oldukça yetersiz ve maliyetli kılıyor.

Bu nedenle sağlık sektöründe merkeziyetçilik ve standardizasyon için oldukça geniş bir oyun alanı var. MedRec, Ethereum tabanlı tıbbi kayıtların MIT tarafından depolanması gibi projeler bu sektörde blockchain’in kullanımı açısından sadece bir başlangıçtır. Blockchain’de saklanan, hastalara ve sağlık kurumlarına kolayca erişilebilen verilerin elde edilmesinin yanı sıra yeni ilaçların geliştirilmesini ve mevcut ilaçların iyileştirilmesini hızlandırmak için araştırmacılarında dahil edildiği bir ekosistem rahatlıkla oluşturulabiliyor.

Görüldüğü gibi bu dört sektör merkezileşmeye dayanıyor. Modası geçmiş eski uygulamaların hantallığındaki ilerlemeleri blockchain’in dinamik yapısı sayesinde ve aynı zamanda bu sektörleri direkt olarak etkileyebilecek bir yapıyı da taşıyorlar. Blockchain’in bu sektörleri etkilemesi kaçınılmaz. Bu teknolojinin hala olgunlaşmamış olmasına rağmen bu sektörlerin her birinde ilk tohumlarının atıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.