Bilindiği üzere turizm, ülke ekonomisini önemli ölçüde etkileyen bir sektördür. Covid-19 un tüm dünyayı sarması ve ülkeye giriş çıkışların kapatılması ile turizm de büyük ölçüde etkilendi. Kendi kendini çevirmek zorunda kalan turizm sektörü, evlerine kapanan tüketiciyi Google ve çevrimiçi diğer araçlar ile takip etmek ve değişen tüketici davranışlarına göre sistemini geliştirmek durumunda kaldı. Virüsün ülkeye gelişi ile birlikte biletlerde ve rezervasyonlarda yapılan iptal talepleri hızlıca arttı. 

İptallerin dışında seyahat ile ilgili yapılan aramalarda Mart ayında %25, Nisan ayında %72, Mayıs ayında ise %61 düşüş görüldü. Bu sonuç bizlere insanların tatil yapmaktan keyif almadıklarını ve istekli olmadıklarını göstermiyor. Bu durumun aksine müşteriler farklı yollar ile gezme, görme, keşfetme ve bilme üzerine olan isteklerini sanal müze gibi çevrimiçi uygulanan alternatif platformlar ile karşıladılar ve karşılamaya devam ediyorlar. Sanal müze için yapılan aramaların 40 kat artış gösterdiği bilgisi de mevcut.

İzole Tatil Arayışı

Yeni normal ile beraber tüketicilerin ihtiyaçlarının ve zevklerinin değiştiğini ve bunun hemen hemen her sektöre de yansımasının olduğunu görüyoruz. İlk olarak seyahat ile ilgili aramaların daha çok “HES kodu” ve ”Şehirlerarası seyahat kısıtı” olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. insanlar ilk olarak hızlıca değişen düzende nereye seyahat edebileceklerini ve bunun için gerekli olan HES kodunu nasıl alabileceklerine dair araştırmalar yaptı. 

Mayıs ayında HES kodu ile yapılan aramaların sayısı 1 milyonu geçti.

Daha sonra yeni normalde insanların izole tatil arayışları ön plana çıktı. Tercih edilen yerler Google aramalarda şu şekilde öne çıkıyor;

Haziran ayında “villa” aramaları %101,

“Bungalov” aramaları 2019 a kıyasla %42,

“Dağ Evi” aramaları %85,

“Karavan” aramaları %71,

Tekne Kiralama” ise %64 oranında arttı.

(Kaynak: Google Trends)

Ulaşımda Tercihler Ne Durumda

Google, hızlıca değişen tüketici taleplerini ve bu durumun ulaşım sektörüne etkisini anlamak adına Türkiye’de 1000 kişilik anket düzenledi. Bu anketin sonucunda Nisan ayında katılımcıların %30’u araba ile yolculuk yapacaklarına dair açıklamalarda bulundu. Haziran ayında ise bu sonuç %40’a ulaştı ve uçak seçeneği geride bırakılmış oldu. 

Tüketicilerin ulaşım tercihleri değiştiği gibi hizmet açısından ulaşım sektöründen de beklentileri arttı. Bu beklentilere örnek olarak “Ücretsiz İptal” ve “Ekstra İndirim” öne çıktı. Tüketicilerin covid-19’un getirdiği geçim sıkıntılarını, markaların düşünmesini ve ona göre aksiyon almalarını istedikleri dikkat çekiyor. Bu sebeple hem hızlı hem de istenilen aksiyonu almak büyük ölçüde önemli hale geliyor.

 

  • Talebin geri dönüşü için hazır olun

Öncelikle planların tekrar gözden geçirilmesi ve yeni tüketici davranışına göre stratejilerin oluşturulması önemli. Talebin geri dönüşü ile beraber mevcut yapılarının optimize edilmesi gerekiyor. Bu dönemde marka mesajınızı ve kreatif düşüncelerinizi test etmek gerekiyor.

  • Talebi yakalayın

Tüketicilerin yeniden seyahat etmek istediklerini fakat bu dönemde bunun zorlaştığını bilen markalar tüketicinin dijital ayak izinden yola çıkarak beklentilerini sürekli takip etmelidir. Evlerde kalınan süreçlerde insanların dijital ile daha sık etkileşimde olduğu unutulmamalıdır. Yapılacak detaylı Google Trends araştırmaları bile markalara önemli ölçüde yol gösteriyor. Aynı zamanda yine evlerinde olan tüketicilerin bilgi almak için sadece Google aramalarda olmadığını, alternatif platformlarda ve alternatif içeriklerde buluştuğunu da bilmek gerekiyor. Buna örnek olarak video içerikleri ve video kaynağı olarakta Youtube platformunu örnek verebiliriz. 

Elde edilen verilere göre Türkiye’de seyahat ile ilgili bilgileri video yolu ile öğrenen kullanıcıların oranı %85tir. Bu oranın %71’i Youtube üzerinden videolara ulaştığını söylüyor. Youtube’da seyahat başlığı altında paylaşılan videoların izlenmesi geçen seneye göre %51 oranında artış gösterdi. Markalar için Youtube, Turizm sektörünü canlandırmak adına iyi bir pazarlama ve etkileşim aracı olabilir.

  • Dijital Dönüşümü Hızlandırın

Elinizde var olmayan ve henüz markanızın giriş yapmadığı platformları seçmenizde ve onlarla tüketiciye ulaşmanızda fayda var. Gelişen teknoloji, marka ve tüketici arasındaki iletişimi oldukça etkiliyor. Bu iletişimi kuvvetlendirmek ve tüketicilerin aramalarında size kolayca ulaşmalarını sağlamak için çeşitli platformları değerlendirin ve onlara önyargı ile bakmayın.

Havayolu tercihlerinden, kalacakları yere ve gün sayısına kadar onlara fikir sağlamak ve karar verme aşamalarını kolaylaştırmak adına bu adımlar çok önemli adımlar olarak görülüyor. 

Turizmde Dijital Dönüşümün Önemi

Sektörlerin dijital dönüşümü ile birlikte müşteriler hizmet aldıkları her sektörden dijital çözümler bekliyor. O sebeple turizm sektörü de dijital dönüşümünü hızlıca gerçekleştirmesi gereken bir sektör haline geldi. Pandemi ile değişen isteklere en iyi çözümler dijital ile sağlanabiliyor. 

Seyahat acentaları için yapılan dijitalleşme anketine göre her 10 acentadan 7’si dijital gelişmelerin ve yatırımların sektöre ve şirketlerine pozitif etkiler sağlayacağını düşünüyor. Ankete katılan şirketlerin %73’ü dijitalleşmenin rekabette de kendilerini öne çıkaracağını düşünüyor.

Aynı zamanda çoğu seyahat acentesi müşterilerinin dijital hizmet alma beklentilerinin oranının artışta olduğunu farkında.

Dijital Dönüşüm ile Yeni Normali Yönetin

Halihazırda dijital iletişime geçen ve onu sürdüren şirketler, dijital dönüşümün kendilerine kattığı pozitif etkileri sıralıyor. Hizmet hızındaki artış öne çıkan katkılardan biri olarak görülüyor.

Şirketler dijitalin sağladığı verilerle müşterilerine hızlıca çözüm üretiyor ve onların beklentilerini karşılayabiliyor. 

Süreçlerin hızlandığını ve kampanyaların erişiminin daha kolay sağlandığını da grafikte görmek mümkün. Dijitalin sunduğu imkanlar ve hızlı çözümler ile pandemi sürecini yönetmek kolaylaşıyor. Elde edilen veriler ile müşteriyi okumak ve yeni beklentilerine çözüm üretmek eskiye göre daha kolay.

Pandemi Döneminde Turizmde Yapılan Dijital Çözümlere Örnekler

  • Sosyal Medya İletişimi

Sosyal medya kullanımı Mart ve Nisan aylarında %43 oranda arttı. Bu süreçte bu artışı gören oteller ve seyahat acenteleri Facebook ve Instagram gibi alanlarda etkinliğini arttırdı.

  • Müşteri ile Güvenilir İletişim Ağı

Hassas dönemde müşterilerden gelen mesajları ve soruları olabildiğince samimi cevaplamak gerekti. Kopyala- yapıştır cevaplardan mümkün olduğunca kaçınmak güven verici olabiliyor.

  • Canlı Yayınlar ve Influencer Çalışmaları

Yapılan canlı yayınlar ile oteller, detaylı inceleniyor ve reklamlanıyor. Aynı zamanda influencer işbirlikleri ile daha güvenilir bir profil çiziliyor. Influencer hesaplarının ulaştığı hedef kitleler her sektörde olduğu gibi bu sektörde de hedefe alınıyor.