Dijital dönüşümün Türkiye pazarında henüz çok büyük yarılmalara neden olmaması, patronların bu konuyu ağırdan almasına neden oluyor. Dijital dönüşümün getireceği somut değişiklikleri henüz görememiş olmak, bu değişikliklerin yakın gelecekte büyük bir hızla gerçekleşmeyeceği anlamına gelmiyor. Dijital dönüşüme inanmayan patronlar için ekiplerin, dijital dönüşüme inanmaya çalışan ekipler için de patronların yapabilecekleri var.
Yaklaşmakta olan bu sarsıcı değişimi patronlar göremiyorsa bile, ekiplerin görerek şirket yararına aksiyon alabilmesi önemli. Ekipler neden aksiyon alsın diye düşünebilirsiniz? Dijital dünyaya ayak uyduramayan şirketlerin çok kısa süre içinde yarış dışı kalması tehlikesi bu sorunun cevabı olabilir. Bu açıdan bakıldığında, aslında hem patronların hem de çalışanların hayatta kalabilmesi, dünyadaki gelişmelere ayak uydurmaktan geçiyor. Patronları ve çalışanları ikna etmenin önünde bir takım engeller var. Bu engellerin aşılması ise uygulanabilecek birkaç taktikle hiç de zor değil.
Bugün belli bir yaşın üzerindeki patronlar, genel olarak yeni teknolojileri kullanmaya karşı dirençli. Kullansalar bile eski yönetim biçimleri, davranış kalıpları ve kültüre tutunmaya çalışıyorlar. Bu da elbette hem çalışanların motivasyonunu düşürüyor hem de verimliliği azaltıyor. Sonuçta dijital dönüşüme tam adapte olamamış şirket ve ekipler görüyoruz. Üstelik birçok pazarda değişim öyle hızlı yaşanıyor ki, bu değişime gözlerini kapatan şirketlerin birkaç yıl içinde yarış dışı kalması çok olası. Öte yandan yeni jenerasyon çalışanlar için dijital dünya dışında bir dünya yok. Patronların dijitalleşmeye karşı tutumları inançsız ve ağırdan alır bir haldeyse, çalışanlar umutsuzluğa kapılmak yerine, doğru iletişim ve ikna taktikleri ile şirketlerinde dijital dönüşüme öncülük edebilirler. Eğer çalışanlar bu dönüşüme inanmakta zorlanıyorsa, patronların da yapabilecekleri var.
Patronlara Dijital Dönüşümü Anlatmak: Sayılar
Dijital dünyaya doğmamış ve başarılarının tümünü dijitalden hiç yardım almadan ya da minimum yardım alarak elde etmiş birine işletmesinin süreçlerini ve kültürünü topyekün değiştirmeye ikna etmek hiç de kolay değil. İnsan doğası gereği tecrübelerinden öğrenir ve denenmiş, başarılı olmuş yöntemleri tercih etmeye meyillidir. Bu nedenle patronları dijital dünyanın nimetlerinden faydalanmaya ikna etmek isteyen çalışanlar için;
- Güvenilir veri (maliyet avantajları, pazar dinamikleri…)
- Denenmiş yöntemler
- Başarılı örnekler
- Olası riskler ve çözümler
- Dönüşmemenin maliyeti ile ilgili veri önemli kaynakları oluşturur.
Neyse ki dijital dünyanın avantajları saymakla bitmiyor. Dijital dönüşüm ile ilgili Advance2000 web sitesinin yayınladığı istatistiklere görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz. Rakamları incelemeye buradan başlayabilirsiniz.
Dijitale İnanmamanın Maliyeti
Yukarıda saydığım 5 kaynağın hepsi ikna konusunda çok önemli. Maliyet avantajı ve pazar dinamikleri gibi konularda güvenilir veriye ulaşmak, denenmiş yöntemleri ve başarılı örnekleri incelemek, olası riskleri ve çözümleri çıkarmak önemli. Her patron ya da çalışan bunları faaliyette olduğu pazar özelinde detaylı bir araştırma ile çıkarabilir. Fakat bunların içinde benim özellikle önem verdiğim konu dijitale inanmamanın maliyeti. Bu diğer 4 kaynaktan biraz farklı olarak, dönüşüme ters taraftan bakmayı gerektiriyor. Avantajları güvenilir verilerle, istatistiğe dökerek sunmak ikna edici olabilir, fakat uyum sağlamamanın getireceği riskler o kadar büyük ki, bu korkunun kendisi bile dijital dönüşüme ikna olmak için yeterli olabilir. Yukarıdaki rakamlar da gösteriyor ki 2018 yılında şirketlerin karar verici pozisyonunda bulunanların %85’i dijital entegrasyonlarını tamamlamak için en fazla 2 yılları olduğuna inanıyor. Bu da 2 yıl içinde entegre olmayan şirketlerin yarış dışı kalabileceği anlamına geliyor, ki bu dönüşmemenin maliyeti ile ilgili bize önemli bilgiler veriyor.
Dijitali Nasıl Anlatmak Gerekiyor: İletişim
Diyelim ki sözünü ettiğim konularda bilgileri topladınız, bunları derli toplu bir dosya haline getirdiniz. Peki bu bilgileri en etkili şekilde iletmek için ne yapmanız gerekiyor?
- Sizi destekleyebilecek yönetici ve çalışanlarla işbirliği yapın
- En kolay ve dönüşümü en fazla avantaj sağlayacak birimi belirleyin, pilot çalışma planı çıkarın. Hızlı ve topyekün bir değişime gitme fikri patronunuzda panik yaratabilecekken, küçük bir deneme yapma fikri daha kabul edilebilir gelebilir.
- Pilot çalışmaya liderlik etmeye gönüllü olduğunuzu gösterin, bunun için istekli yönetici ve çalışanlarla önceden işbirliği yapabilirsiniz.
- Patronun olası itiraz noktalarını belirleyin, bu noktalar için şirket içi ve pazar ile ilgili verilerle cevap vermeye hazırlıklı olun
- Risklerin farkında olduğunuzu belirtin
- Korkutucu olmadan, yine verileri kullanarak, dijital dönüşmemenin maliyetinden söz edin.
Dönüşüme İnanmaya Çalışan Ekipleri Motive Etmek
Şirket içinde dijital dönüşüm süreci yaşanırken, ekiplerin motivasyonu da düşük olabilir. Bu çok doğaldır, çünkü dönüşüm sürecinin kendisi ekstra bir iş yükü getirir. Yeni sistemin kurulması, yeni sisteme geçiş ve tüm paydaşların yeni sisteme alışması sürecinde ekiplerin iş yükü artar. Patronların bu süreçte;
- Liderlik göstermesi,
- Sadece teknik değil, değişim yönetimi ile ilgili de planlı aksiyon alması, yani değişimin insan yönünü de değerlendirmesi,
- Dönüşümün avantajlarını iyi anlatması,
- Dönüşümle gelen ekstra iş yükünün farkında olduğunu göstermesi, bu konuda çalışanlara karşı destekleyici olması
- Çalışanların işleri ile ilgili endişeleri varsa, bunları gidermesi ve olabildiğince şeffaf bir süreç yürütmesi,
- Yetkinlik bazlı eksiklikler varsa, eğitim gibi desteklerle bunları hızlıca gidermek için aksiyon alması
- Çalışanların itiraz edebilecekleri durumların farkında olması ve bu durumlarla ilgili hazırlıklı olması,
- Gelen itirazlar sonucunda dijitalleşme sürecinden topyekün vazgeçmemesi ve çözüm odaklı yaklaşım sergilemesi, süreçte ekiplerin motivasyonunu kaybetmesine engel olabilir.
Dijital dönüşüme inanmayan patronlar ve inanmaya çalışan ekipler ile ilgili alınabilecek bir çok aksiyondan söz ettim. Dijital dönüşümden, dünyanın her yerinde tüm sektörler etkileniyor. Belki de kısa bir süre sonra, dijitale inanmayan patronlar diye bir şey kalmayacak, çünkü işletmeleri yarış dışı olacak. Bu nedenle geç kalmadan patron ve çalışanların dijital dönüşüm için hep birlikte harekete geçmeleri gerekiyor.