Dijital ikiz teknolojisi, sanal ve gerçek dünyayı eşleştirerek çeşitli IoT cihazlarıyla fiziksel bir ürün, işlem ya da hizmeti kopyalar. Basitçe söylemek gerekirse dijital ikiz teknolojisi, fiziksel bir nesnenin veya sistemin dijital temsilidir.
Dijital ikiz teknolojisi, gizemli ve fütüristik görünebilir. Ancak bu Endüstri 4.0’a geçen teknoloji çağının bir yansımasıdır. Dijital ikiz platformlar, en ileri teknolojileri endüstriler arasında harika potansiyele sahip, büyüleyici ve iddialı çözümleri bir araya getiriyor. Sağlıktan üretime, hizmet sektöründen taşımacılığa kadar bu teknoloji gün geçtikçe yayılıyor.
Dijital İkiz Teknolojisi Nedir?
En basit haliyle dijital ikiz teknolojisi; fiziksel bir ürünün, işlemin veya sistemin sanal bir kopyasıdır diyebiliriz. Fiziksel bir ürün hakkında gerçek zamanlı veri toplamak için sensörler kullanarak, fiziksel ve dijital dünyalar arasında bir köprü görevi görür. Alınan bu verileri; analiz, doğrulama, müdahale veya optimize etmek ve ögenin dijital bir kopyasını oluşturmak amacıyla kullanır. Teknolojiyi yıllar boyunca tanımlamak için kullanılan diğer terimler ise; sanal prototip oluşturma, hibrid ikiz teknolojisi, sanal ikiz ve dijital varlık yönetimidir.
Bununla birlikte, dijital ikiz teknolojisi sayısallaştırma ile karıştırılmamalıdır. Uygulanan nesneyi, hizmeti ya da sistemi, daha erişilebilir, verimli veya güvenli hale getirmek için işlemi dijital olanla değiştirmez. Fiziksel nesnenin kesin bir kopyası ile gerçek amaca ulaşmaya veya test etmeye ihtiyaç duymadan, nesneyi test etmenin ve izlemenin bir yoludur.
Dijital ikiz teknolojisini var eden üç temel faktör şöyledir;
Hız
IoT cihazlar, büyük miktarlarda veriyi kolaylıkla toplayabilirler. Böylece tamamen gerçek zamanlı olarak dijital bir ikize aktarabilirler.
Çözüm
Dijital bilgi, fiziksel varlıkların en ince detaylarına yakından bakmanıza yardımcı olur.
Öğrenme
Makine öğrenimi (machine learning), algoritmaları ve toplanan verileri analiz ederek öngörülerde bulunabilir. Toplanan bilgilere ışığında dijital ikizi düzenleyerek genel modeli ve ayrıntıların ayarlarını derli toplu hale getirebilir.
Nasıl Çalışır?
Dijital ikiz teknolojisi fiziksel ve dijital dünya arasında bir köprü olarak görev yapar. İlk olarak gerçek zamanlı, durum, çalışma koşulu veya konumla ilgili verileri toplamak için sensörleri kullanan akıllı bileşenler, fiziksel bir öğeye entegre edilmiştir. Bileşenler, sensörlerin izlediği tüm verileri alan ve işleyen bulut tabanlı bir sisteme bağlanır. Bu girdi iş ve diğer bağlamsal verilere göre analiz edilir. Bu gerçek zamanlı veri ve analizlerle sanal ortam içerisinde dersler çıkarılır. İşinizi dönüştürmek için fiziksel dünyaya uygulanabilecek fırsatların ne olduğu açıkça görülür.
Teknolojinin en çok kullanıldığı sektörlerden birisi olan sağlık sektörü bu teknolojinin gelişiminin başlangıç noktası sayılabilir. Bu sistemde; yara bandı büyüklüğünde sensörlerle hastanın sağlık durumu hakkında anlık olarak bilgi alınarak, sistem bunu dijital ikizine gönderir.
Dijital ikiz Teknolojisinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Dijital ikiz teknolojisini hali hazırda kullanan birçok sektör bulunmaktadır. Otomotiv sektörü, deniz taşımacılığı, sağlık sektörü, uçak motoru üretimi, tren üretimi, açık deniz platformları ve motor türbinleri üretimi gibi birçok sektörde nesneler fiziksel olarak üretilmeden önce dijital olarak tasarlanıp test edilebilir. Bu dijital ikizler bakım işlemlerinde yardımcı olmak için de kullanılabilir. Örneğin, teknisyenler, fiziksel ikizin düzeltmesini uygulamadan önce bir ekipman parçası için önerilen bir düzeltmenin işe yarayıp yaramadığını test etmek için dijital bir ikiz kullanabilirler.
Öte yandan OEM parça üretimi yapan dev firmalar bu teknoloji çözümlerinin temel müşterisidir. Otomotiv sektöründe tasarımcıların ve mühendislerin dizüstü bilgisayarlarında, frenlerden araç iç mekanlarına kadar gerçek araç sistemleri oluşturulmuştur.
Ancak bu teknolojinin örnekleri üretim ile sınırlı değildir. Perakende sektöründe bu teknoloji, tedarik zinciri boyunca ürünleri izler ve takip eder. Zincir boyunca uygulanan indirimlerden paket güncellemelerine kadar, daha verimli bir tüketici perakende deneyimi için bilgi toplar, depolar ve analiz ederek bu bilgileri iş ortaklarıyla ve organizasyonlarla paylaşabilir.
Dijital İkiz Teknolojisinin Geleceği
Dijital ikiz teknolojisi gelecekte birçok sektörde, özellikle de üretimde önemli BT araçlarından biri olarak ortaya çıkacak gibi görünüyor. Aynı zamanda çok çeşitli alanlarda ürün geliştirme ve ürün testlerinde devrim yaratacak bir potansiyeli barındırmaktadır. Bu nedenle, gelecekte üretilen her ürün bir şekilde analiz edilebilirken bir veri ürettiği sürece kendi dijital ikizine sahip olabilecektir.
Örneğin, uçak üreten bir şirket, geliştirme amacıyla üretilen yeni bir uçaktan sadece bir dijital ikize sahip olmak yerine şirketin yaptığı her uçak için benzersiz bir dijital modele sahip olabilecektir. Bu bireysel modellerle gerçek zamanlı olarak bağlı olan sensörlerden bilgi alabilecek, böylelikle uçağın hayati çalışma verilerini ve öngörülmüş bir bakım uyarısını bütün detaylarıyla gerçek zamanlı tahminler yapmak için yapay zeka analizlerini uygulayabilecektir.
Giyilebilir cihazlardan gerçek zamanlı aktarılan bilgiler sayesinde bir kullanıcının benzersiz genetik kodu çıkarılarak elde edilen bu bilgi, teoride kullanabilir ve gezegendeki her insan için son derece bireyselleştirilmiş bu teknoloji sayesinde tıbbi tedavi alması sağlanabilir olacaktır.
Şu an hali hazırda IoT teknolojileri kullanan şirketler ve kuruluşlar için, dijital ikiz teknolojisi dijital yolculuk boyunca varılacak bir sonraki adımdır. Verimliliği artırmak, süreçleri optimize etmek, ortaya çıkmadan önce sorunları tespit etmek ve gelecek için yenilikler yapmak için kullanılabilecek harika bir teknoloji bizleri bekliyor.