Mark Zuckerberg’den, Bill Gates’e, Steve Jobs’tan Thomas Edison’a kadar insanlık tarihi için çok önemli adımlar atan girişimciler okul hayatlarında hiçbir zaman başarılı olamadılar ve üniversiteyi yarıda bırakıp ayrıldılar.
Peki Girişimci Ruhlu İnsanlar Neden Okumadılar?
Üniversite eğitimi olmadan da başarılı olabilmek mümkün olabiliyor mu? Şimdi gelin başarılı girişimciler neden okulda başarılı olamıyorlar ve okullarını yarıda bırakmayı neden tercih ediyorlar, buna bir bakalım.
Başarılı Girişimciler Herkesten Farklı Düşünürler
Başkaları gibi düşünüp onlar gibi hareket ederek asla başarılı girişimci olmanız mümkün olamaz. Üniversite okuyan bir öğrenci, ders dışındaki etkinliğinde spor yaparken veya yarı zamanlı bir işte çalışırken, girişimcilik ruhuna işleyen bir öğrenciyse alım satacağı bir şeylere yönelir. Üniversite okuyan öğrencilerin herkesle aynı dersleri alacak olmaları girişimci ruhunu zayıflatır ve bir şeyleri deneme imkanını kısıtlar.
Bunu düşünüp ayrılan girişimciler, başkalarının düşünmediği ya da akıl edemediği sorunları çözerek onları geliştirir. Hayatında asla gerek duymayacağı bilgilerle vakit geçirmektense onlar için daha tatmin edici şeydir.
Özgürlüklerine Düşkündürler
Girişimcilik, yapısı itibariyle özgür düşünüp özgür hareket edebilmekle mümkün olur. Okul hayatınızda sizden beklenenler vardır, ve bu beklentilerin her zaman karşılanması istenecektir. Sınavlar, projeler, ödevler, kurallarla dolu bir beklenti. Girişimcilik hayatında ise hem fikren hem de yapısal olarak özgürsünüzdür. Bu yüzden özgürlüğü kısıtlanan öğrenciler, yani girişimciler okul hayatından uzaklaşmayı düşünürler.
Kimi insanlar yönlendirilmekten çok yönlendirmek için hayata gelmiştir. Bu yüzden girişimcilik hayatında direkt fayda ve tatmin edici olmayan işleri başka kişilere devretmek veya tamamen bırakmak çok önemlidir.
Eğitimi Değil, Okulu Sevmezler
Ayrıca okul hayatı için farklı düşünürler. Risk almak onların temel yapılarında vardır. Okula gidip iyi bir eğitim almak onların başarılı olacağı konusunda bir garanti teşkil etmez. Bu yüzden ihtiyaçları olan şeyleri öğrenerek, farklı bir öğrenme metoduna yönelirler.
Başarı İyi Not Almaktan Fazlasıdır
Girişimciler asla başarıyı para ile ölçmezler. Aynı durum okul için de geçerlidir. Bu yüzden başarılı olabilmek güzel notlar almaktan geçmez. Hemen hemen her öğrenci yüksek not almak için çabalar ve uzun vadeli beceri kazanmaya odaklanmış olur. Bu yüzden yeni deneyimler kazanmak gibi şeyleri kaçırmış olacak. Yani ezberlediği bilgilerle sınava girer ve iyi not alırlar, fakat bu bilgiler kısa süre içerisinde unutulur.
Girişimcilik ruhlarına işleyen kişiler ise, başarıyı farklı yollardan edinmeye çalışır. Farklı yerlerde staj yaparak deneyim kazanmak isterler. Yeni kişilerle tanışmak isterler.
İyi not almak başarının temel garantisi olmuş olsaydı, bunu uygulayan kişilerin bugün milyarder olması gerekmez miydi?
Tabi ki bu üniversite eğitiminin tamamen alınmaması konusunu doğurmaz. Elbette üniversite hem eğitim hem öğretim açısından son derece önemlidir. Ancak üniversite hayatımızı faydalı ve bilinçli bir şekilde doldurmak gerekir. Bugün üniversiteyi terk etmiş bir çok girişimcinin okul hayatında başarılı olmamalarının sebebi, bu kişilerin kendi tutkularına koşmak istemeleri yüzündendir. Onlar için teori yerine pratik daha önemli olduğu için.
Bu durumda hem üniversite hayatına devam edip hem de girişimcilik ruhunuzu hayata geçirmeniz günümüz koşullarında en ideali olabilir.