Koronavirüs Sürecinde İlham Veren Markalar

Tüm dünyayı derinden sarsan Koronavirüs insan sağlığını etkilediği kadar sosyal yaşamı da oldukça etkiledi. Birçok markada bu kriz döneminde iletişim süreçlerini oldukça anlamlı ve titiz bir şekilde yürütmeye çalışıyor. 

Markalar, sosyal ve ekonomik süreçlerin dinamikleri olarak kitleler karşısında kritik rol oynadıklarını hatırda tutarak, müşterilerine bu süreçte şefkat ile yaklaşıyor, odak noktasına insanı koyduğunu belirtiyor ve sürece destek vererek herkesi kucaklamaya çalışıyor. Tabii insanların Koronavirüs sürecinde yaşadığı korku ve kaygıya marka olarak pozitif yaklaşmak kullanıcıların zihninde olumlu bir imaj çiziyor. Markalar bu süreçte doğru kelime ve mesajlarla tüketicilerine ihtiyaç duydukları umut ve cesareti veriyor. 

Koronavirüs sürecinde markalar, müşteri odaklı kalabilmek için müşterileriyle bağlantı kurabildikleri en önemli araçları olan online varlıklarını en iyi şekilde kullanmak zorundalar. Bu bağlamda markalar yeni düzende, bünyesindeki çalışanlarının gücünü kullanıp hızlı hareket ederse, çalışan ve tüketici sadakatini artırmada kendine fayda sağlayıp etkin rol oynayabilir. Koronavirüs süreci işletmelerin amacına sadık kalıp gerçek ihtiyaçları karşılamada hızlı davranmasıyla, müşterilerine gerçekten değer verdiğini gösterme fırsatı sundu. Dünyanın belirli bölgelerinde hükümetlerin aldığı; sokağa çıkma yasağı, karantina vb. kararlar neticesinde çoğu işyeri kapandı. İşyerlerinin kapalı ve tedarik imkanlarının sınırlı olması markaların nasıl ayakta kalabileceği ile ilgili soru işareti yaratıyor. Markaların bu süreçten sağlam çıkabilmeleri için teslimata ve ulaşılabilirliğe daha fazla önem vermesi gerektiğini öne çıkarıyor.

Koronavirüs sürecinde yürüttükleri sosyal yardım çalışmaları, yaratıcı iletişimleri ile öne çıkan ve ilham veren markaları derledik;

 

Alibaba ve Pinduoduo

Alibaba ve Pinduoduo, stratejilerinin önemli bir parçası olarak, taze ürünlerin online satışını teşvik etmek için canlı yayın üzerinden bir girişim başlattı. Çoğunlukla uzak ve kırsal alanlarda yaşayan çiftçiler, tüketicilerle doğrudan etkileşim kurmak ve ürünlerini tanıtmak için bu video sisteminden yararlanabiliyor.

 

Sweetgreen

Hastane çalışanlarını ve sağlık personelini desteklemek için uzak noktalara hizmet götürecek servis ve ekip ağı oluşturacağını ve hizmet verdiği şehirlerdeki hastanelere ücretsiz salata göndereceğini duyurdu.

 

UberEATS 

Bağımsız restoran ortaklarının komisyon ücretlerinden feragat etti ve Postmates, ülke çapındaki küçük işletmelerin komisyon ücretlerinden geçici olarak feragat eden bir pilot program başlattı.

 

Freshly ve Nestlé

Freshly ve Nestlé, yüksek risk altındaki yaşlıların sağlıklı beslenmelerini sağlamak için evlerine yemek dağıtan Meals on Wheels programına 500 bin dolar bağışladı. Böylece gıda dağıtımı ile toplumun en savunmasız kesimlerini desteklemiş oluyorlar.

 

Whole Foods 

Amerika’nın yaygın market zincir markası Whole Foods , yaşlıların maruz kalacağı riski önlemek ve zorunlu ihtiyaçlarını almalarını sağlamak için sabah ilk saatlerini “sadece yaşlılar” için ayırdı.

 

McDonald’s / ALDI 

McDonald’s ve süpermarket zinciri ALDI, hayati öneme sahip ürünlerin müşterilere ulaştırılması için bir çalışan paylaşma programı yaptı. McDonald’s’ın Almanya’daki restoranları kapandığında işsizlikle karşı karşıya gelen çalışanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için artan müşteri trafiğine yardımcı olmak için hızla ALDI’nin ön saflarına kaydırıldı.

 

Mercado Libra 

Latin Amerika merkezli online perakende satıcısı Mercado Libra, kırsal alandaki kullanıcıların da kişisel bakım ürünlerine ulaşabilmesini sağlamak için bu ürünlerde (çocuk bezi, hazır mama ve jel alkol) indirim yaptı. Ayrıca logosundaki tokalaşan elleri birbirine dirsek veren şeklinde yeni bir logo ile değiştirerek tüketicilerini birlik olmaya davet etti.

 

TimeOut 

TimeOut yayınları, okuyucularının sosyal mesafeyi koruma konusunu ciddiye almasını sağlamak ve evde eğlenmenin yeni yollarını bulmaya teşvik etmek için adını TimeIn olarak değiştirdi.

 

Nike

Nike, Koronavirüs salgını süresince karantinada kalmayı ve sosyal mesafeyi korumayı teşvik ediyor. Nike bununla birlikte Koronavirüs çalışmalarına 15 milyon dolar bağış yaptı ve Nike Training Club uygulamasını herkesin kullanabilmesi için ücretsiz hale getirdi.

 

LVMH

Lüks sektördeki dev firmalardan biri ve Fransa’nın en büyük şirketi olan LVMH, Fransız yetkililerin tıbbi malzeme ihtiyacı çağrısına yanıt vermek için parfüm fabrikalarının 72 saat içinde Fransa ve Avrupa’daki 39 hastaneye 12 ton el dezenfektanı üretmesini sağladı.

 

BrewDog

Bağımsız bir içki üreticisi olan BrewDog, İngiltere’de artan el dezenfektanı ihtiyacına yardımcı olmak için üretim tesislerini dönüştürdü. Burada üretilen el dezenfektanları doğrudan yerel hayır kurumlarına ve topluma ücretsiz olarak sunuluyor.

 

Alibaba Group

Alibaba, hastaların Alipay ve Taobao uygulamaları üzerinden erişebilecekleri online tıp merkezleri açtı. Ayrıca, satıcıların maske, sağlık hizmetleri ve temizlik malzemeleri fiyatlarını artırmasını engelledi veya yasakladı.

 

Cosmo Lady

Çin’in en büyük kadın iç giyim markası olan Cosmo Lady, WeChat aracılığıyla satışlarını artırmayı amaçlayan bir program geliştirdi ve sosyal çevrede bilinirliğini arttırmak için çalışanlarını kullandı. Şirket, tüm çalışanlarını bu girişime destek vermeye motive etmek için çalışanlarını birer sosyal infuencer’a dönüştüren bir satış sıralaması oluşturdu.

 

Audi

Audi, sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına dikkat çekmek için logosundaki halkaları birbirinden ayırmış. Marka 4 çemberden oluşan logosunu sosyal mesafeye dikkat çekmek için birbirinden ayırdı. Audi bu yaratıcı çalışmayı “Evimizden çıkmayalım, mesafeyi koruyalım, sağlıklı kalalım, birbirimize destek olalım.” açıklamasıyla paylaştı.

 

Koton

Koton, Koronavirüs sürecinde kullanıcılarını evde kalmaya yönlendirmek için logosunu #EvdeKal hashtagi ile değiştirdi. Aynı zamanda Home Office koleksiyonu ile sitesine yönlendiriyor ve Ebru Şallı Koleksiyonu ile spor yapmaya davet ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Storytel

Storytel, Koronavirüs sürecinde kullanıcılarına ilk 14 gün olan ücretsiz deneme süresini 30 güne çıkardığını duyuruyor ve kullanıcılarını evde kalmaya davet ediyor. 

 

Vestel

Vestel, Koronavirüs sürecinde müşterilerinin yanında olduğunu, hijyen amaçlı su tüketiminin kullanım yoğunluğuna dikkat edilmesini ve her türlü ihtiyaca göre ürünü olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda hijyene dikkat çekmek için logosundaki VESTEL kelimelerinin arasına boşluklar eklemiş ve sponsor olduğu ATİYE dizisini izleyerek evde keyifli vakit geçirilebileceğini belirtiyor.

 

Getir

Getir, Koronavirüs sürecinde sağlık çalışanlarına %10 indirim yapacağını, virüse karşı hijyen önlemlerini aldıklarını ve temassız teslimat yaptıklarını belirtiyor. 

İstegelsin

İstegelsin, 60 yaş üstü kullanıcılarının siparişlerinde ücretsiz teslimat yapacağını ve çalışanlarının gerekli hijyen eğitimlerini aldığını duyurdu.

Yemek Sepeti / Banabi

Yemek Sepeti, Koronavirüs sürecinde kullanıcılarını temassız teslimat seçeneğine ve online ödemeye yöntemine davet ettiğini duyurdu ve Yemek Sepeti’nin CEO’su Nevzat Aydın Koronavirüs sürecinde Sağlık Bakanlığı’na bağış yaptığını bildirdi. Bunun yanı sıra Yemek Sepeti’nin market uygulaması Banabi, Koronavirüs sürecinde kullanıcılarını evden çıkmamaya ve siparişlerinde temassız teslimat seçeneğini kullanmalarına davet ediyor.

 

Vodafone

Vodafone, telefonlarda hat ismini #EvdeKal hashtagi ile değiştirerek kullanıcılarını evde kalmaya davet etti.

 

Cartoon Network

Cartoon Network, dünyayı etkisi altına alan Koronavirus salgınıyla ilgili çocukları bilgilendiren ve el yıkamaya teşvik eden eğlenceli bir klip hazırladı. “Temiz Ol Havalı Ol” isimli klip Cartoon Network karakterleri aracılığıyla el yıkamanın önemini çocuklara dans ve müzik eşliğinde anlatıyor.