Musk’ın beyin bilgisayar projesi Neuralink nedir?Ne değildir?

 

Bir insan düşünün hem çılgın hem dahi hem ileri görüşlü hem de çok çalışkan.İşte bugün bu sıfatların tümünü bünyesinde barındıran şahıs olan Elon Musk’ın kurmuş olduğu kar amacı gütmeyen Neuralink adlı şirketten ve şirket politikasından bahsedeceğiz.Aslında daha belirgin olaraktan Neuralink adlı şirket 28 Ağustos tarihinde proje ile ilgili daha fazla güncellemeyi açıklayacak ve de bizlere bu teknolojinin ne zaman kullanılabileceğinden bahsetmiştir. Ve de bizlere şunları söylediler nasıl kullanılacak bunun hakkında olan bilgiler en yakın zamanda sizler ile paylaşılacak. Elon Musk Neuralink için resmi olarak bir çıkış tarihi söylemedi lakin birçoğumuzun bunun ne demek olduğunu ve insanların makineler ile bütünleşmesi konusunda nasıl yenilikler meydana getireceğini merak ettiği kesin. Yalnız bununla kalmayıp Neuralink .nöroanatomi ve sinirbilim alanlarındaki çalışmaları senelerce ileri taşıya bildi.

 

 

 

Neuralink nedir?

 

Neuralink beynimize cerrahi operasyonlar ile yerleştirilebilecek olan bir cihazdır ve de onun ile beraber makineler ile etkileşim kurulabilecek ve de onları kontrol edebileceğiniz. Bunun yanı sıra beyindeki elektrik sinyallerini inceler ve de çeşitli tıbbi sorunlarımızı iyileştirme konusunda bizlere yardımcı olabilecek çözümler sunar. Neuralink şirketi 2016 senesinde kuruldu ve o seneden bu yana bu teknolojiyi geliştirmek için çok sıkı bir çalışma göstermekte. Şirket kurucusu Elon Musk’a göre insan denemeleri henüz başlamamış olsa da teknoloji geçtiğimiz sene tanıtıldı. N1 çipseti Neuralink firmasının çıkarmış olduğu bir çipsettir ve 8 milimetre çapındadır etrafında elektrotlu teller izolasyonu barındıran birden fazla kabloya sahiptir ve de bu şekilde kafamıza yerleştirilecektir. Bu teller robotlar aracılığı ile beynimizin içine cerrahi olarak yerleştirilecektir. Şirkete göre tel beynimizdeki nöronlar ile aracılık kurarak çalışmakta.100 kilometre uzunluğundaki bir saç telinden daha ince ve karşılaştırmak için saçınızın çapı hayal edelim ve sonra çapı 10’a bölelim.Beyinde bir sürü bölüm olduğundan mütevellit beyinin farklı bölümlerini hedeflemek anlamak amacı ile kafatasının farklı bölümlerine bu elektrotlar yerleştirilecek.

 

Neuralink nasıl çalışır?

 

Hollywood aksiyon filmi olan Matrix’İ hatırlıyor iseniz eğer şunu bileceksiniz ki Neo dövüş sanatlarını sadece beynine bir bilgisayar programı yükleyerek öğreniyordu. Neuralink sadece size dövüş sanatlarını öğretmeyebilir ancak makineleri kontrol edebilmek için beyniniz kullanarak sinyaller yollayarak o makineleri yönetebilmenizi makinelerin hakimi olmanızı sağlayabilir. Şirketin söylediğine göre akıllı telefonlarımızı tabletlerimizi bilgisayarlarımızı internete bağlanan bütün cihazlarımızı beynimiz ile kontrol edebileceğiz. Neuralink’i anlamamız için öncelikle beynimizin nasıl çalıştığını ve onları kullanarak vücudumuza nasıl sinyaller yolladığını öncelikle iyi bir kavramamız gerekmekte. beynimizdeki nöronlar birbirleri ile bağlantı kurmak için büyük bir bağ kurar ,nörotransmitter adı verilen kimyasal sinyalleri kullanarak iletişim kurar böylelikle bir elektrik alan oluşuyor ve de elektrotları yakın yerleştirerek buraya aksiyonları kaydedebilirsiniz

 

Neuralink nasıl kurulacak?

 

Aslında konumuz kafatasına delik açmak, teller yerleştirmek yani yabancı bir maddeyi vücudun içerisine sokmak olunca insanlar arasında pek çok çekince olması halinde doğaldır. Bu nedenle Neuralink, cihazı kortekse hızlı ve doğru bir şekilde yerleştirmek için özel olarak tasarlanmış robotlarını kullanacak. Şirket, operasyonun güvenli olmasını sağlamak için operasyonu yürütürken sağlık bakanlıklarının düzenlemelerine uygun olarak çalışacağını söyledi.

 

Neuralink robotu, modülü mikroskopla beyninize sokar ve 24 mikrometre (mikrometre metrenin milyonda biridir) iğneler oluşturur.Bu iğneler o kadar küçüktür ki çıplak gözle kolayca göremezsiniz.Şirkete göre, beyne 10.000 elektrot implante edilmiş olabilir. Robot

 

, damarlara veya atardamarlara dokunmadan beyne cihaz yerleştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır.Her elektrot kan damarlarından geçmeden özel olarak yerleştirilir.

 

Operasyon, 8 mm’ye genişletilen 2 mm lik bir kesi gerektirir. İşlem tamamlandığında kafatasının açıkta kalan kısmı yonga seti modülü ile kapatılır. Musk

 

‘ye göre kurulum işlemi iki saat kadar sürebiliyor ve işlem sırasında kişi genel anestezi altında olabiliyor.

 

Neuralink nasıl kullanılabilir?

 

Şirket, projenin ilk aşamasının sağlık sektörüne yardım etmeye odaklanacağını söyledi. Cihaz, telefon kullanmak veya bilgisayarla etkileşim kurmak gibi basit görevlerde belden aşağısı felçlilere yardımcı olabilir. Epilepsi tedavisinde de kullanılabilir.

 

Bir röportajda Elon Musk, cihazın optik siniri kaybetse bile kişinin görüşünü yeniden kazanmasına yardımcı olabileceğini, bu teknolojinin prensipte beyindeki herhangi bir hatayı düzeltebileceğini söyledi.

 

Musk, Neuralink’in felçli bir kişide hafıza, konuşma ve hareketi geri yüklemek için de kullanılabileceğini ekledi.

 

Musk, teknoloji ve insan beyninin tam bir simbiyozunu iletmenin, insanların aslında konuşmadan birbirleriyle etkileşime girmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Bunu yapmak için belirli bir dil öğrenmemiz gerekip gerekmediğini söylemedi, ancak bunun mümkün olduğunu söyledi.

 

Birinin zihnini okuyabildiğinizi hayal edin!

 

Şirketin son açıklaması, kullanıcıların müziği doğrudan beyinlerine nasıl aktarabilecekleri ile ilgili. Bu, müzik akışı için doğrudan Neuralink ile iletişim kuran kulağın arkasında bir donanım bulucu bağlantısı gerektirir.

 

AI alanına giriyorsunuz, olasılıklar sonsuz! İnsanlarla bağlantı kurmak için telefon veya akıllı telefon gibi fiziksel bir iletişim cihazına ihtiyacınız olmadığını hayal edin. Telepati fikri bu teknolojiden çok uzak değil.

 

Cümle yazmakla vakit kaybetmediğimiz için iletişim hızı kat kat artacak ama düşünceleri kavrayıp cümle haline getirme süreci zaman alacak.

 

Şirket, teknoloji kullanıma sunuldukça daha fazla kullanıcı hikayesi keşfedecek, ancak şimdilik odak, teknolojinin cihazlarla sorunsuz bir şekilde etkileşime girmesini sağlamaya odaklanacak.

 

Endişelerden bazıları

 

Netflix dizisi Black Mirror son yıllarda bize bir şey öğrettiyse, o da yapay zeka ile uğraşmamanızdır.

 

Neuralink, insanları bir sonraki yapay zeka düzeyine bağlayan köprü olabilir, ancak birçok insanın beyninde bir bilgisayar yonga seti olması konusunda çekinceleri olabilir.

 

Şimdiye kadar, teknoloji insanlar üzerinde test edilmedi.Bir simbiyoz yaşayan ilk canlı örnekler bir sıçan ve bir maymundu.

 

Şaşırtıcı bir şekilde, maymun test sırasında beyniyle bir bilgisayarı kontrol edebildi, ancak bir maymunun beyni asla bir senfoni yazmadı.

 

Cihaz internete bağlıyken doğrudan beynimizden veri çalmaya çalışabilecek bilgisayar korsanlarından kendimizi nasıl koruyacağımız konusunda da endişeler var. Ve beni cihazla ilgili düşüncelerimi gözetlemekten alıkoyan ne?

 

Cihaz kafanızda ne kadar kalıyor? Neuralink, en az 10 yıllık bir zaman çizelgesini dikkate alır.

 

Daha sonra silme seçeneğiniz olacak mı? Musk “evet” diyor.