Nesnelerin İnterneti (IoT), nesnelerin ve akıllı cihazların internete bağlanarak veri (bilgi) üreten ve biriktiren teknolojilere dönüşmesine denir. İşlemciler ve kablosuz ağlar sayesinde, herhangi bir kumaştan tutun, otomotiv sektörüne kadar, internetin dokunduğu her alanda IoT gelişimini sürdürmektedir.

İnternet bağlantısı bulunan nesneler devamlı olarak veri geliştirmektedir. Bu verilere, boyutlarına göre Büyük Veri diyoruz. Big data ekosistemi verinin büyüklüğü değil; verinin toplanması, analiz edilmesi, saklanması yani verinin değerli hale getirilmesidir. Dolayısıyla, verisi en çok olan değil, o veriden en iyi anlam çıkartan ve analiz yapan veriyi verimli hale getirecektir. Biz nesnelerin internetine geri dönelim.

IoT cihazları ve bulut (depolama alanı) arasında bir merkez görevi görmektedir. Bu sayede geliştiriciler, nesnelerin ve insanların hareketlerine dair veriler toplayıp gelecek adına öngörü kazanabiliyor.

  • Tesla öğrenen sistemler teknolojisi, araçlarında bulunan dahili mobil internet bağlantısı vasıtasıyla; hız, batarya, otomatik pilot kullanımı ve kat edilen mesafeler hakkında gerçek zamanlı veriler toplayabiliyor. Bu verilerin analizi doğrultusunda öğrenen sistemleri, düzenli olarak yazılım güncellemeleri yaparak geliştiriyor.

 

 

  • Google ve Levi’s’ın ortaklığıyla geliştirilen, Jacquard akıllı ceket, bilek kısmında yer alan aparatlar ve kumaşı sayesinde akıllı telefonunuzu yönetmeye imkân tanıyor. Özellikle bisiklet kullanıcıları için büyük kolaylık sağlayan akıllı ceket, navigasyon özelliğinde dahi bulunuyor. Ceket, Bluetooth üzerinden akıllı telefonunuzla bağlantı kuruyor ve müziğinizi kontrol etmek ve gelen aramaları cevaplamak gibi özellikler kullanılabiliyor. Ayrıca iki günlük batarya ömrü bulunduğu ve USB arayıcılığıyla şarj edilebileceği belirtiliyor.

https://youtu.be/yJ-lcdMfziw

 

Nesnelerin İnternetinin 2025 yılında Sektörel Dağılımı

Üretim, Şehirleşme, Sağlık, ve Tarım Uygulamaları gibi birbirinden farklı alanlarda çeşitli gelişmeler yaşanıyor. 2025 yılında nesnelerin interneti dünyasının sektörel bazda dağılımının görseldeki şekilde olması öngörülüyor.

Birkaç örnekle Iot’u detaylı inceleyelim;

Şehirleşmede IoT

Akıllı şehir; trafik, toplu taşıma, hava durumu ve altyapı hizmetleri gibi şehir hayatının akışını oluşturan unsurların, bilgi teknolojileri ve nesnelerin interneti aracılığıyla şehirlerin dijitalleşerek takip edilebilmesidir. Veri üreten teknolojiler sayesinde şehirdeki hayat akışının daha iyi okunabilmesi ve bu doğrultuda, şehir eksiklerini, iyi hale getirebilme imkânının oluşması. İnsanların zamandan ve maddiyattan tasarruf sağlamasına imkan verecektir.

 

 

Yukarıdaki görselde Nokia firmasının Akıllı Şehir planlamasında fiziksel cihazların ve algılayıcıların yerleştirildiğini görebiliriz. Daha sonra ise şehirdeki veri iletişimi için düzenlenmiş olan ağ altyapısı oluşturuluyor, buralarda toplanan veriler ise bulut deposuna aktarılıyor. Ardından, bu veriler işlenerek insanların anlayabileceği bir düzene getiriliyor.

 

Sağlıkta IoT

Dijital medikal sistemlerin gelişmesi her geçen gün hızlanıyor. Sensör ağlar, vücut hareketlerimizi ve sağlık durumumuzla ilgili anlık verileri keşfetmemizi sağlıyor.

Biyomedikal tekstil ürünleri, hayat kurtarmayı kolaylaştırıyor. Mühendislik, tıp ve moda tasarımcılığının kesiştiği bir ekip çalışması sayesinde ortaya çıkan biyomedikal tekstil ürünleri erken teşhis ve hayat kurtarmak için üretilen akıllı tekstil ürünleridir. Kalp atış hızı izlemek için üretilen spor sütyen ve hamile bir kadının rahmindeki kasılmaları veya bebeğin nefes alıp vermesini algılayıp ve gerilen giysi bunlara örnek.

Nesnelerin İnterneti ve Big Datanın sağlık hizmetlerini nasıl geliştireceğine dair öngörüler bulunan bir çalışma.

 

Hayvancılıkta IoT

Hayvancılıkta IoT ile, çiftlikteki tüm hayvanların takibi, kilogram gelişimi, süt verimliliği, hayvanların beslenmesi, besin döngüleri/karışımları, hayvan özelinde yapılan aşılar hatta o gün kaç pati attığı bile sensörler tarafından izlenilebilir hale geliyor.

BovControl adı verilen yeni sistem ile, çiftlikte et ve süt üretiminin en üst seviyeye çıkarılarak verimin artması, hayvanların sağlık durumunun izlemesi, gebe hayvanlar ve yeni doğanların bakımlarının yapılmasında kolaylık sağlanması hedefleniyor.

İneklerin interneti olarak adlandırılan bu sistem, bir ineğin ne kadar süt ürettiğini fark edebilir, doğum yapacak bir hayvanın doğumunu takip ederek doğum zamanında kullanıcıya bildirim gönderebilir ve tüm bu durumlar için yapay zeka yardımı ile farklı öneriler sunabilir. Üstelik uygulama Bluetooth desteği sunan diğer araçlarla da uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Böylece ineklerin ağırlığının ölçülmesi esnasında tartınız Bluetooth desteği sağlıyorsa, elde edilecek veriler doğrudan uygulamaya aktarılarak kayıt altına alınabiliyor.

 

Endüstride ve Akıllı Fabrikalarda IoT

Üretimde hız, kalite ve verimlilik artarken maliyetler azalıyor. Sensörler, kontrol sistemleri, makine ağı ile endüstride üretim ve tedarik zinciri ağlarının gerçek zamanlı sistemleşmesi ve akıllı fabrikalarla üretim süreçlerinin hızlanmasını sağlıyor.

Bugünün gelişmiş otomatik fabrikalarında bulunan bileşenler, araçlar, gelişmiş sistemler ve makineler, Endüstri 4.0 ile birlikte binlerce sensör ve iletişim sistemiyle donatılıyor. Bu fabrikalar; VR ve AR teknolojileri, simülasyon ve sanal prototiplerin oluşturulmasıyla daha ürün piyasaya çıkmadan ürün geleceği için bilgi sahibi olunmasını sağlıyor.

 

Akıllı Depo Teknolojileri : Ocado

Ocado, 600.000’den fazla aktif müşteriye ürün hizmet sağlamak için gelişmiş veri analitiği ve bulut depolama alanı kullanıyor.

Otomasyon teknolojisine yapılan yatırım sonucu bir online satıcı olmanın ötesinde teknoloji geliştiren ve üreten bir firma konumunda. Akıllı Deposu, 250 bin adet depolama alanı ve 1100 adet robot ile 7/24 aktif çalışan bir ekibin kontrolü altında gerçekleşmektedir. Gelişmiş robot teknolojisi sayesinde siparişlerin alınıp paketlenme süresi 5 dakika içinde gerçekleşir.